Slavljenje Svete Mise – popuštanje mjera

Od sutra se i u Banjolučkoj biskupiji, u duhu popuštanja epidemioloških mjera u našoj državi, mogu slaviti nedjeljne Svete Mise s manjim brojem vjernika, držeći se i dalje svih sanitarnih odredbi o poštivanju međusobne udaljenosti i nošenju zaštitnih maski i rukavica.

I dalje preporučujemo djeci, starijim osobama i osobama koje boluju od teških kroničnih bolesti da izbjegavaju dolazak u crkvu i ostanu kod svojih kuća te Svetu Misu prate preko medija.

Termini nedjeljnih misa ostaju kao i prije – 10 h u Drvaru i 12 h u Grahovu.

Dr. Dragan Čović sa izaslanstvom HDZ-a BiH boravio u radnoj posjeti Bosanskom Grahovu

3333

Predsjednik HDZ-a BiH i hrvatski član Predsjedništva BiH dr. Dragan Čović s izaslanstvom je boravio danas u Bosanskom Grahovu.

Posjeti Bosanskom Grahovu nazočili su i Borjana Krišto, zamjenica predsjednika HDZ-a BiH zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine  BiH, Jozo Bagarić predsjednik Kluba HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, Boris Barun, zastupnik u Zastupničkom domu P FBiH, Draško Dalić, predsjednik Vlade HBŽ-a sa ministrima u Vladi.

Predsjednik Čović s izaslanstvom posjetio je OO HDZ BiH Bosansko Grahovo gdje se sastao i razgovarao s predsjednikom OO HDZ BiH Bosansko Grahovo, Darkom Sarićem i članovima općinskog odbora.

Predsjednik OO HDZ-a BiH Bosansko Grahovo upoznao je predsjednika Čovića i izaslanstvo s prilikama u Bosanskom Grahovu, kao i problemima s kojim se susreću. Bilo je govora i o predstojećim Lokalnim izborima, gdje je prezentiran program rada i djelovanja ovog općinskog odbora.

Izaslanstvo HDZ-a BiH predvođeno dr. Čovićem posjetilo je poduzeće Ekoterra d.o.o. koje se bavi proizvodnjom humusa i razgovaralo s upravom poduzeća o prilikama i poslovanju. Također su obišli i proizvodni pogod poduzeća Ekoterra a razgovaralo se i o problemima s kojima se ovo poduzeće suočava. Naglašeno je kako ovo poduzeće uspiješno posluje već dugi niz godina te kako treba i u budućnsti nastaviti ovakvu pozitivnu praksu.

Izaslanstvo HDZ-a BiH obišlo je i prostor predviđen za izgradnju Kulturnog centra Korita nadomak Bosanskom Grahovu u selu Korita. Izgradnju ovog centra, odnosno radove u pripremi za izgradnju, pomogli su Federalno ministarstvo kulture i Vlada Republike Hrvatske.

Radni posjet Bosanskom Grahovu izaslanstvo je završilo polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Spomen obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Bosanskom Grahovu. Nakon toga stranačko izaslanstvo se zaputilo u radnu posjetu Drvaru i Bihaću.

 

Stoka uništava sadnice u Koritima

1

Kao što smo više puta izvještavali u Koritima zadnjih godina posađeno je više od tisuću sadnica smreke i bora.Svake godine jedan dio se osuši a prije dvije godine značajan dio stradao je u požaru.Međutim mjestani zajedno sa volonterima se ne predaju i svake godine sade uz put i oko sela te se unatoč svim problemima primila trećina sadnica.No u zadnje vrijeme izražen je problem stoke koja bez nadzora uništava sadnice kao i nanosi drugu štetu na privatnoj imovini.Mještani su o ovom problemu izvjestili nadležne općinske i županijske institucije te očekuju pomoć.Ovim putem apeliramo na vlasnike stoke da istu ne puštaju bez nadzora .

2 3 4

Stigle aluminijske pljočke

Stigle aluminijske pljočke

klub

Dobili smo informaciju iz Pljočkarskog kluba Bosansko Grahovo da su nabavljene aluminijske pljočke. Pljočke su nabavljene zahvaljujući Vlatku Sariću kojem se ovim putem zahvaljujemo. Također obavještavamo da se 17. 09. održava neslužbeno svjetsko prvenstvo u Ljubljani u disciplina trojke.

Zainteresirani članovi za nastup trebaju se javiti predsjedniku Josipu Zeliću.

Kaštelani pobjednici malonogometnog turnira „Sveti Ilija“ u Bosanskom Grahovu

13606901_1721132078138026_5637774004750624608_n

U sklopu kulturno-vjerske manifestacije „Dani sv. Ilije“ koja se u Bos. Grahovu održava od 16. do 23. srpnja, jučer je u tome gradu na igralištu osnovne škole „Grahovo“ održan XV. pozivni malonogometni turnir „Sveti Ilija“ 2016.

Na turniru je nastupilo 8 momčadi, od čega tri iz Republike Hrvatske – Veterani NK „Dinara“ Knin, MNK „Bilice“ Šibenik i GOŠK Kaštel Gomilica – što je natjecanju dalo i međunarodni karakter.

S područja Hercegbosanske županije nastupile su sljedeće momčadi: Vlada HBŽ Livno, Liječnici Livno, Udruga „Hrvatski pleter“ Drvar, Šumarija Bosansko Grahovo i Udruga „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo.

Do finalnog ogleda su došle ekipe Udruge „Hrvatski pleter“ iz Drvara i GOŠK Kaštel Gomilica, a nakon nerješenog rezultata 2:2, nakon boljeg izvođenja sedmeraca, pobijedili su gosti iz Kaštela.

Na kraju turnira u ime organizatora podijeljene su zahvalnice svim momčadima, priznanja najboljem strijelcu, igraču i vrataru turnira, te pobjednički pehari prvoj i drugoj momčadi.

Treba jos istaknuti da je momčad MNK „Bilice“ iz Šibenika nastupila po prvi put na turniru u Grahovu, a predvodio ju je načelnik općine Bilice Joško Čaleta Car.

Organizatori ovog vrlo dobro posjećenog turnira na kojem se okupilo 200-tinjak osoba bili su Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ Bosansko Grahovo i župa sv. Ilije proroka Bosansko Grahovo.

Nakon turnira organizatori su sve sudionike poveli na okrjepu i druženje u selo Korita kod Grahova.
(Ž. G.)

Dan sjećanja na poginule branitelje u Bosanskom Grahovu

Dan sjećanja na poginule branitelje u Bosanskom Grahovu

8e266855ad66329f40a851ecd7dce7d8

Prigodom 21. obljetnice vojnih operacija Ljeto 95 i Oluja, u subotu 13. kolovoza obilježen je Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje Svetom misom koju je u župnoj crkvi sv. Ilije u Bosanskom Grahovu predslavio župnik drvarsko-grahovski don Davor Klečina.

I ove godine na komemoraciju je došao veliki broj rodbine, prijatelja, suboraca predvođenih predstavnicima Udruge veterana i prijatelja 141. brigade HV, zatim lokalne zajednice, među kojima su bili predstavnici Grada Kaštela s dogradonačelnikom Zoranom Bonacinom, Grada Splita s dopredsjednikom Gradskog vijeća i saborskim zastupnikom Petrom Škorićem, Splitsko dalmatinske županije s pročelnikom Damirom Gabrićem.

Komemoraciji su nazočili predstavnici Vlade Hercegbosanske županije, s ministrom Darinkom Mihaljevićem, Općina Tomislavgrad i Livno, predstavnici Ministarstva obrane BiH, predstavnici konzulata Republike Hrvatske u Mostaru.

U svojoj propovijedi don Davor Klečina je pozvao na molitvu za sve poginule branitelje ali i za brojne žrtve II. Svjetskog rata s toga područja, među kojima je i ubijeni župnik Grahova don Juraj Gospodnetić, pri čemu je iznio i kronologiju stradanja hrvatskih branitelja iza operacije „Oluja“.

Nakon Misnog slavlja svi su se uputili u središte Bosanskog Grahova gdje je nastavljena komemoracija pred nedavno obnovljenim spomen-križem podignutim u znak sjećanja na sve poginule branitelje, ispred kojega su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Prilikom polaganja vijenaca pred križem je stajao počasni vod hrvatske komponente OS BiH te je zasvirala i počasna truba.

Nakon komemoracije svi su gosti bili počašćeni ručkom u dvorištu župne crkve.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. u Bosanskom Grahovu svakog 13. kolovoza, na poticaj prof. Slavka Galiota, predsjednika Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, koja je organizator i ovogodišnjeg okupljanja, javlja KTA.