Blagdan Svih Svetih 2020.

U župi sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu na blagdan Svih Svetih – 01. studenog 2020. godine – održan je molitveni spomen na sve pokojne iz ove župe.
Svetu misu u kapelici Svetog Ivana Krstitelja na grahovskom katoličkom groblju Perušovac predvodio je župnik don Davor Klečina u zajedništvu s domaćim vjernicima. Župnik je potom izmolio zajedničku molitvu odrješenja za sve pokojne koji počivaju na tom groblju, kao i za tolike druge za čije se grobove ne zna.
Nakon Svete Mise vjernici i župnik pomolili su se i za poginule hrvatske branitelje Domovinskog rata ispred spomen obilježja u Koritima, a potom i pred spomen križem u središtu Bosanskog Grahova.


IX.Pjesničko sijelo u čast Don Juraja Gospodnetića

Jučer je u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u Obljaju održano IX. pjesničko sijelo u čast Don Juraja Gospodnetića. Zbog loših vremenskih uvjeta sijelo nije održano na Vidikovcu u Koritima, već prvi put u župnoj crkvi u Obljaju. Specifičnost ovog sijela je da na istom fizički nisu bili nazočni pjesnici radi epidemiološke situacije nego su njihove pjesme čitali voditelj Dragan Miličević i župnik Davor Klečina. Čitane su pjesme Fabijana Lovrića, Blaženke Vulić Jardas, Petra Vulića, Ante Nadomira Tadića Šutre i Tomislava Marijana Bilosnića. Poseban gost je bio fra Ćiro Lovrić koji je prije toga predvodio misno slavlje kojim je započela duhovna priprema za proslavu svetog Ilije. Fra Ćiro je nadahnuto ispričao nekoliko događaja iz svojih putopisa i kronika. Sveta misa kojom je započeo duhovni program zbog vremenskih uvjeta također nije održana u kapelici u Koritima nego u župnoj crkvi u Obljaju. Nakon pjesničkog sijela kod spomen ploče u Koritima odana je počast pokojnim Mandi i Mati Vulić civilnim žrtvama Domovinskog rata.

Kardinal Puljić u Grahovu

Dana 30. rujna kardinal Puljić doći će u Bosansko Grahovo na obilježavanje jubileja 1600 godina smrti sv. Jeronima.

Biskupi su odlučili proglasiti Godinu Božje Riječi koja će započeti na spomendan crkvenoga naučitelja Sv. Jeronima u povodu 1600. obljetnice njegove smrti, 30. rujna. Toga dana kardinal Puljić predvodit će misno slavlje u župi Bosansko Grahovo gdje se, prema jednoj od teorija, nalazio rodni grad Sv. Jeronima Stridon.

U radu zasjedanja sudjelovali su svi članovi Biskupske konferencije BiH i delegat Hrvatske biskupske konferencije mons. Milan Stipić, apostolski upravitelj Križevačke eparhije, koji je prenio najvažnije informacije iz života Crkve u Republici Hrvatskoj.

Na početku zasjedanja s biskupima se susreo i apostolski nuncij u Bosni i Hercegovini mons. Luigi Pezzuto koji je odao priznanje biskupima, svećenstvu i svim članovima biskupijskih zajednica da i u teškom vremenu pandemije koronavirusa nastoje živjeti svoju vjeru i ispuniti svoje poslanje.

Biskupi su odobrili Pravilnik đakonske pastoralne godine Biskupske konferencije BiH koju će pohađati pripravnici za prezbiterat, nakon završena filozofsko-bogoslovnog studija, a koja se sastoji od studijskog dijela i đakonskog pastoralnog praktikuma. Voditeljem programa bit će imenovan profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu mons. Pavo Jurišić, a njegovim zamjenikom duhovnik na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu fra Miro Relota.

Budući da je, zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa, moralo biti otkazano redovito proljetno zasjedanja Biskupske konferencije BiH u Mostaru, biskupi su na ovom zasjedanju saslušali izvješća predsjednika Komisija, Vijeća i drugih tijela Biskupske konferencije BiH.

Saslušavši izvješće kard. Puljića o radu Vijeća za ekumenizam i dijalog među religijama i kulturama BK BiH, biskupi su izrazili zadovoljstvo da je i ove godine u okviru Molitvene osmine, u dogovoru s Mitropolijom dabrobosanskom, organizirano Ekumensko bogoslužje Riječi u sarajevskoj katedrali Srca Isusova, 18. siječnja kada je mitropolit dabrobosanski gospodin Hrizostom izrekao propovijed te Molitva za jedinstvo kršćana u Sabornoj crkvi Rođenja Presvete Bogorodice u Sarajevu kada je propovijedao kard. Puljić kao i Ekumenski koncert kršćana grada Sarajeva. Nadaju se da će ta tradicija, unatoč svemu, biti nastavljena.

Na redovitom zasjedanju bilo je govora i o radu Vijeća za bogoslovna i Vijeća za mala sjemeništa BK BiH u 2019.

Govoreći o radu Vijeća za sredstva društvenoga priopćivanja, mons. Tomo Vukšić, između ostalog, izvijestio je o obilježavanju Dana sredstava društvenoga priopćivanja u Bosni i Hercegovini, u nedjelju 29. rujna 2019. kada su pastoralnim djelatnicima i medijima poslani prigodni materijali, a središnja sveta misa slavljena u župi Drvar. U svojstvu predsjednika Komisije za nauk vjere BK BiH nadbiskup Vukšić upoznao je biskupe s tri dokumenta koja je u posljednjih godinu dana objavila Kongregacija za nauk vjere te izrazio radost da u tom razdoblju nije postojao razlog zbog kojega bi kao Komisija trebali reagirati.

Upoznajući biskupe s radom Vijeća za liturgiju BK BiH u 2019. godini, biskup banjolučki mons. Franjo Komarica izvijestio je o susretima ovoga Vijeća s članovima Liturgijske komisije Hrvatske biskupske konferencije i tijeku prevođenja Rimskog misala i drugih liturgijskih tekstova te tiskanju novoga Kantuala za hrvatsko govorno područje i izdanju HBK i BK BiH. Biskupi su s radošću primili na znanje da je ovih dana ponovo otisnuta liturgijska crkvena pjesmarica Pjevajte Gospodu pjesmu novu – vlastitosti BK BiH. Biskup Komarica izvijestio je i o djelovanju Komisije Justitia et pax BK BiH koja je, uz Dan ljudskih prava, 10. prosinca 2019. analizirala aktualnu društveno-političku situaciju te javnim priopćenjem ukazala, između drugih zabrinjavajućih kršenja ljudskih prava, i na pojedine pogubne posljedice provedbe entitetskog Zakona RS o premjeru i fuzioniranju gruntovnice i katastra, s obzirom na prognane katolike (i druge).

Nakon što ih je apostolski upravitelj Mostarsko-duvanjske i Trebinjsko-mrkanske biskupije mons. Ratko Perić u svom izvješću o radu Vijeća za katehezu i novu evangelizaciju upoznao s provedbom vjeronauka u školi, biskupi su izrazili zahvalu i potporu vjeroučiteljima u školama koji su se, u vrijeme pandemije koronaviusa, na odgovoran način uključili u izvođenje online nastave. Biskup Perić izvijestio je i o radu Vijeća za kler BK BiH s posebnim osvrtom na IV. Susret svećenika BiH održan na Kupresu, 5. lipnja 2019. i na VII. Međudekanski susret u Travniku koji je upriličen, 5. ožujka 2020. kao i na Nedjelju solidarnosti tijekom koje je prikupljena kolekta za pomoć župama s malim brojem vjernika.

O radu Vijeća za laike i Odbora za mlade BK BiH govorio je pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren koji se posebno osvrnuo na djelovanje 27 vjerničkih laičkih udruga u BiH papinskog i biskupijskog karaktera koje su nastale na osnovi određene karizme. Ukazao je na potrebu stvaranja mreže katoličkih laika koja bi okupljala članove svih udruga, pokreta i zajednica, ali i sve druge aktivne laike u Crkvi i društvu. Progovorio je i o aktivnostima Odbora za mlade i pripremama za Susret hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu 9. i 10. svibnja koji je, zbog ograničenja u vrijeme pandemije koronavirusa, morao biti otkazan. U svom izvješću o prošlogodišnjem radu Vijeća za obitelj posebno se osvrnuo na obilježavanje II. Obiteljskog dana BiH koji je održan na Kupresu 27. i 28. srpnja 2019. te podsjetio da je pokrenuta velika molitvena devetnica pod naslovom: Katolička Crkva u Bosni i Hercegovini moli za život. Biskupi pozivaju sve članove biskupijskih zajednica, a osobito one iz kupreškog, bugojanskog, tomislavgradskog i livanjskog kraja da sudjeluju na Svetoj misi i klanjanju Presvetom Oltarskom Sakramentu na uočnicu III. Obiteljskog dana u BiH, 25. srpnja u 18 sati i na svečanom Euharistijskom slavlju u nedjelju, 26. srpnja u 11 sati u crkvi Svete Obitelji na Kupresu.

Pošto su upoznati s radom Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu, biskupi su pohvalili rad Vijeća i cijelog Sustava u teškim uvjetima u vrijeme pandemije. Također su s dubokim žaljenjem primili informaciju da je Banjolučka biskupija bila prisiljena zatvoriti Srednju medicinsku školu Katoličkoga školskog centra u Bihaću jer Vlada Unsko-sanskoga kantona posljednjih godina nije pokazala spremnost uvrstiti ovu školu u svoj proračun kao što to čine drugi kantoni u BiH u kojima djeluju katoličke škole.

Biskupi su primili na znanje Izvješće o radu Tajništva BK BiH i Katoličke tiskovne agencije koja nastoji odgovoriti izazovima vremena i istinito informirati o djelovanju Biskupske konferencije BiH, ali i o životu Crkve u ovoj zemlji.

S posebnim zanimanjem biskupi su saslušali Izvješće o misijskim aktivnostima u Misijskoj godini u BiH i Izvanrednom misijskom mjesecu listopadu 2019. godine. Izrazili su zahvalnost nacionalnom ravnatelju i svim dijecezanskim ravnateljima u BiH za brojne inicijative i akcije buđenja misijske svijesti i potpore misijama i misionarima u što su se uključili brojni djelatnici u pastoralu.

Saslušavši opširno izvješće o djelovanju Caritasa Bosne i Hercegovine i o provedbi brojnih projekata kao i izvješće Nadzornog vijeća Caritasa BiH, biskupi su izrazili potporu svim karitativnim djelatnicima na čelu s njihovim ravnateljima.

Pošto su se osvrnuli na događanja u povodu svete mise 16. svibnja u katedrali Srca Isusova u Sarajevu za sve žrtve Drugoga svjetskoga rata i posebice za žrtve kojima je život, bez pravedna postupka i suda, oduzet nakon toga rata, biskupi podsjećaju sve, a posebno one predstavnike vlasti koji u svojim javnim istupima nisu poštovali vjersku slobodu, da je “neotuđivo pravo Katoličke Crkve, kao što je neotuđivo pravo i svake druge Crkve i vjerske zajednice, u skladu sa zakonitim unutrašnjim ustrojem, vršiti svoje bogoštovlje, molitve i obrede i odgajati vjernike u svojoj vjeri”. Također i ovom prigodom odbacuju sve nepravedne sudove i insinuacije s obzirom na svetu misu. Izražavaju žaljenje što su, umjesto sućuti prema svim ubijenima tijekom Drugoga svjetskog rata, ali i prema desetcima tisuća likvidiranih nakon prestanka Drugoga svjetskog rata, mnogi pokušali opravdati komunističke zločine potpuno neutemeljeno poistovjećujući komunizam i antifašizam. Moleći Božje milosrđe i mir svim pokojnima, biskupi su se uvijek zalagali i zalažu se za izgradnju mira među živima imajući na umu da je istinski mir uvijek utemeljen na pravdi i na istini. Posebnu zahvalnost upućuju svima koji su, unatoč stvorenoj hajci, ostali čvrsti u vjeri te molili za pokojne i svima koji su bili i ostali potpora na putu traženja istine.

Biskupi su tajnim glasovanjem izabrali dosadašnjeg predsjednika Biskupske konferencije BiH kardinala Puljića i potpredsjednika nadbiskupa koadjutora Vukšića na nove petogodišnje mandate. Za člana Stalnoga vijeća izabrali su biskupa Semrena.

Biskupi su odlučili proglasiti Godinu Božje Riječi koja će započeti na spomendan crkvenoga naučitelja Sv. Jeronima u povodu 1600. obljetnice njegove smrti, 30. rujna. Toga dana kardinal Puljić predvodit će misno slavlje u župi Bosansko Grahovo gdje se, prema jednoj od teorija, nalazio rodni grad Sv. Jeronima Stridon.

Biskupi i ovom prigodom pozivaju mjerodavne vlasti na donošenje zakona o restituciji i na povrat oduzete imovine. Budući da je ovo zasjedanje održano u Banjoj Luci, oni pozivaju lokalne, entitetske i državne vlasti da pokažu osobito razumijevanje za bivšu trapističku opatiju Marija Zvijezda u tom gradu zbog njezina dragocjena doprinosa cijelom ovom kraju, ali i zbog budućega, konstruktivnog za opće dobro, djelovanja Crkve na ovim prostorima.

Preuzeto s katoličkog portala Nedjelja.ba

 

Poziv za pomoć obnovi groblja

Poziv za pomoć obnovi groblja

Katoličko groblje Perušovac u mjestu Luka u Općini Bosansko Grahovo, jedino je aktivno groblje katolika na ovom području. Udruga Dinara-Ponare prikuplja donacijska sredstva potrebna za obnovu. U konačnom planu obuhvaćena je izrada novog kamenog zida u dužini od 230m (ograde) visine 110cm, proširenje groblja, uređenje unutrašnjosti i kapelice. Ukupni planirani troškovi su oko 25.000EUR.
Vašom donacijom pomoći ćete da ovo groblje ostane trajan i dostojan spomen na naše pretke, kao i svjedočanstvo boravka katolika na ovim područjima.

Uplate donacije su moguće u Hvatskoj i u BiH.

Podatci za uplatu iz Hrvatske:
Primatelj: Udruga Dinara-Ponare, Mihanovićeva 14, 10000 Zagreb
IBAN: HR3124840081135156744
S naznakom “Za obnovu groblja”

Podatci za uplatu iz Bosne i Hercegovine:
Primatelj: Udruga Don Juraj Gospodnetić, Livanjski put bb, 80270 Bosansko Grahovo
IB 4281176980005
Račun 154-921-20006621-46
S naznakom “Za obnovu groblja”

Krenuli radovi obnove groblja

Prije dva tjedna župljani Bos. Grahova započeli su radove na obnovi i proširenju groblja na Perušovcu u Luci, jedinog aktivnog katoličkog groblja na području općine Bos. Grahovo (uz ono na Uništima koje pripada župi Kijevo).

U prvoj fazi ruše se dotrajali ogradni zidovi koji se zamjenjuju novima, koristeći se pri tome već postojeći kamen te se proširuje groblje kako bi e dobio novi dio na kojem će biti parcelizirana grobna mjesta i staze.

U drugoj fazi postojeća kapela bit će izvana obložena kamenom a postojeća betonska preslica bit će zamijenjena trostrukom kamenom s gornjim otvorom u kojem će biti zvono.

U trećoj fazi pored groblja bit će izgrađena mrtvačnica.

Investitori radova su župljani Bos. Grahova okupljeni oko svoje župe i Udruge Don Juraj Gospodnetić, kao i grahovska dijaspora okupljena oko Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine “Dinara-Ponare”.

Katolici Bos. Grahova ukapaju se od početka 19. st. na groblju na Perušovcu, a dotada je groblje bilo u Dubokoj Luci.

Iako je se groblje danas nalazi na periferiji urbanog dijela Bos. Grahova, na južnom rubu Pašića polja, ono je do 1941. ustvari bilo u središtu grahovske župe, budući da je većina katoličkog življa nastanjivalo okolna sela uz polje: Veliki i Mali Obljaj, Ugarci, Luka i Korita.

Slavljenje Svete Mise – popuštanje mjera

Od sutra se i u Banjolučkoj biskupiji, u duhu popuštanja epidemioloških mjera u našoj državi, mogu slaviti nedjeljne Svete Mise s manjim brojem vjernika, držeći se i dalje svih sanitarnih odredbi o poštivanju međusobne udaljenosti i nošenju zaštitnih maski i rukavica.

I dalje preporučujemo djeci, starijim osobama i osobama koje boluju od teških kroničnih bolesti da izbjegavaju dolazak u crkvu i ostanu kod svojih kuća te Svetu Misu prate preko medija.

Termini nedjeljnih misa ostaju kao i prije – 10 h u Drvaru i 12 h u Grahovu.