U nedjelju 20. srpnja 2014. godine svečanim misnim slavljem koje je predvodio velečasni Žarko Vladislav Ošap duhovnik bogoslova na Vrhbosanskoj bogosloviji u Sarajevu, proslavljen je sv. Ilija prorok, zaštitnik župe Bosansko Grahovo. Uz velčasnog Ošapa misnom su slavlju koncerbrirali velečasni don Ivo Martinović župnik drvarski i upravitelj župe Bosansko Grahovo i don Marko Stojčić kapelan. Uz domaće župljane u Bosansko Grahovo pristigao je veći broj iseljenih župljana sa svih strana svijeta kao i vjernika iz Livna, Drvara i Knina.

akon misnog slavlja u dvorištu crkve održan je prigodni Kulturno zabavni program i objed za sve prisutne u organizaciji Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine ”Don Juraj Gospodnetić” iz Bosanskog Grahova i ”Dinara-Ponare” iz Zagreba.

Gosti na proslavi bili su uglednici iz političkog i javog života RH i BiH, Ivan Udovičić gradonačelnik grada Kaštela sa suradnicima, Ante Nazor ravnatelj Memorijalnog dokumentacijskog centra domovinskog rata, akademkinja Anica Nazor, Mate Franjičević zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH, Stipo Pelivan predsjednik Skupštine HBŽ, Boro Krišto zastupnik u Parlamentu FBiH, Mario Lovrić ministar MUP-a HBŽ, dr Nediljko Rimac zastupnik u Skupštini HBŽ, Ana Rajić zamjenica predsjedatelja OV-a B. Grahovo, Krešimir Sarić predsjednik OOHDZBiH B. Grahovo.

U prigodnom programu nastupili su Društvo hrvatska žena Kraljica Katarina Novi Travnik koji su se predstavili pjesmom i plesovima Hrvata središnje Bosne kao i KUD Tribanj župa Bila koji su se predstavili pjesmom i plesom livanjskog kraja. Pored njih nastupili su i domaći diplari iz Uništa Josip i Mijodrag Galiot kao i pjesnik Petar Vulić čije su pjesme čitale učenice Anđela Rajić i Ivona Matošević.

Za poseban doprinos realizaciji ciljeva udruge don Juraj Gospodnetić uručene su zahvalnice Vlatku Sariću, Zvonku Čulini, Miji Vuliću, Ivici Bilandžiji i Mariji Leš iste je uručio Slavko Galiot predsjednik Udruge don Juraj Gospodnetić.

Predsjednik Udruge ”Dinara-Ponare” gospodin Tomislav Sarić Obljajski se prije objeda obratio nazočnima, zahvalio im na dolasku te pozvao na učlanjivanje i podršku Udruzi koja godinama provodi mnoge projekte Hrvata u Bosanskom Grahovu i na taj način nastoji spriječiti brisanje hrvatskog imena s ovih prostora. ”Nemojte čekati bolja vremena, učinite nešto već danas! Nemojte zaboraviti svoje korijene i pomozite onima koji žive u Grahovu u očuvanju tradicije grahovskih Hrvata.”-

Poslije objeda održano je natjecanje u potezanju konopa i bacanju kamena s ramena. U potezanju konopa natjecale su se ekipe: Obljaj predvođena Vlatkom Sarićem, Korita predvođena Mijom Vulićem, Luke predvođena Josipom Kardumom, Grahovo predvođena Mirkom Matoševićem te Uništa predvođena Slavkom Galiotom. Pobjednik u ovoj tradicijskoj igri je ekipa Grahova. U bacanju kamena s ramena nastupilo je više natjecatelja a pobjedu je odnio Mijodrag Galiot iz Uništa.

Ove igre su novina u proslavi svetog Ilije .

Program je vodio hrvatski pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutra.