Krenuli radovi obnove groblja

Prije dva tjedna župljani Bos. Grahova započeli su radove na obnovi i proširenju groblja na Perušovcu u Luci, jedinog aktivnog katoličkog groblja na području općine Bos. Grahovo (uz ono na Uništima koje pripada župi Kijevo).

U prvoj fazi ruše se dotrajali ogradni zidovi koji se zamjenjuju novima, koristeći se pri tome već postojeći kamen te se proširuje groblje kako bi e dobio novi dio na kojem će biti parcelizirana grobna mjesta i staze.

U drugoj fazi postojeća kapela bit će izvana obložena kamenom a postojeća betonska preslica bit će zamijenjena trostrukom kamenom s gornjim otvorom u kojem će biti zvono.

U trećoj fazi pored groblja bit će izgrađena mrtvačnica.

Investitori radova su župljani Bos. Grahova okupljeni oko svoje župe i Udruge Don Juraj Gospodnetić, kao i grahovska dijaspora okupljena oko Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine “Dinara-Ponare”.

Katolici Bos. Grahova ukapaju se od početka 19. st. na groblju na Perušovcu, a dotada je groblje bilo u Dubokoj Luci.

Iako je se groblje danas nalazi na periferiji urbanog dijela Bos. Grahova, na južnom rubu Pašića polja, ono je do 1941. ustvari bilo u središtu grahovske župe, budući da je većina katoličkog življa nastanjivalo okolna sela uz polje: Veliki i Mali Obljaj, Ugarci, Luka i Korita.

Slavljenje Svete Mise – popuštanje mjera

Od sutra se i u Banjolučkoj biskupiji, u duhu popuštanja epidemioloških mjera u našoj državi, mogu slaviti nedjeljne Svete Mise s manjim brojem vjernika, držeći se i dalje svih sanitarnih odredbi o poštivanju međusobne udaljenosti i nošenju zaštitnih maski i rukavica.

I dalje preporučujemo djeci, starijim osobama i osobama koje boluju od teških kroničnih bolesti da izbjegavaju dolazak u crkvu i ostanu kod svojih kuća te Svetu Misu prate preko medija.

Termini nedjeljnih misa ostaju kao i prije – 10 h u Drvaru i 12 h u Grahovu.

Sveti Jeronim – naš najpoznatiji zemljak

Ove godine navršava se 1600 godina smrti svetog Jeronima. To je prilika da se prisjetimo njegovog lika i djela. Donosimo prikaz svetog Jeronima koji će krasiti vitraje župne crkve sv. Ilije proroka u Obljaju prema skicama akademskog slikara Svetislava Cvetkovića.
Ovo je naš mali doprinos štovanju svetog Jeronima. Također, kapelica u Koritima posvećena je svetom Jeronimu. Iako još nije izvršena ubikacija njegovog rodnog mjesta, Don Frane Bulić ga smješta u Grahovo polje na granice tadašnje Dalmacije i Panonije. Ozbiljnija arheološka istraživanja nisu vršena, ali poznati su ostatci većih rimskih naselja na području Arežina Brijega i Begovca.
Nadamo se da će se u budućem periodu posvetiti veća pažnja istraživanju i zaštiti naše baštine.
Možemo samo konstatirati da nismo svjesni važnosti i vrijednosti iste.

 

Misa polnoćka

I ove godine Misa polnoćka održana je u Obljaju.Koju je predvodio župni kapelan u B.Grahovu i Drvaru don Predrag Ivandić.

Božićni domjenak

I ove godine Udruga “Don Juraj Gospodnetić” u suradnji sa Planinarskim ekoloskim drustvom “Veliki bat”,Dobrovoljnim vatrogasnim drustvom “Korita” i Pljočkarskim klubom “Bosansko Grahovo ” organizirala je Božićni domjenak za članove i goste .Tom prigodom jos jednom su predstavljene najznacajnije aktivnosti iz 2016.godine te planovi za 2017.godinu .Posebni gosti su bili knjizevnik Fabijan Lovrić i tamburaski sastav Lasvanske tamburice.

Božićni program sa živim jaslicama u Bos. Grahovu i Drvaru

Župe Drvar i Bos. Grahovo priređuju u povodu blagdana Božića po treći put za redom prigodni duhovno-kulturni program s uprizorenjem „živih jaslica“.

 

U četvratk 22. prosinca s početkom u 15 sati Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bos. Grahova priredit će božićni domjenak i čestitanje u dvorištu župne crkve u Obljaju. Potom će u 17 sati uslijediti božićni program s uprizorenjem živih jaslica. U glazbenom dijelu programa nastupit će tamburaši iz Novog Travnika.

U petak 23. prosinca u 18 sati započinje božićni program ispred župne crkve u Drvaru. I tamo će vrhunac večeri biti uprizorenje živih jaslica sa živim likovima i životinjama prema evanđeoskim tekstovima i kršćanskoj tradiciji.

U glazbenom dijelu programa božićne hrvatske pučke pjesme izvodit će tamburaška skupina „Zlatne žice“ iz Zenice, a solistica iz Drvara Neda Todorović dat će ovoj večeri ekumensku notu izvođenjem dvaju pravoslavnih božićnih napjeva, u gitarskoj pratnji Saše Micanovića.

Ispred crkve bit će postavljen štand na kojem će mladi iz Drvara prodavati božićni nakit kojeg su sami izradili, a moći će se kušati i kuhano vino.

Mladi iz Drvara i Bos. Grahova uprizoruju „žive jaslice“ u Zenici

U povodu blagdana Božića, župa Bezgrešnog začeća BDM Crkvice i Tamburaški sastav „Zlatne žice“ iz Zenice priređuju na platou ispred župne crkve u Crkvicama prigodni duhovno-kulturno-umjetnički program, u ponedjeljak 19. prosinca 2016. s početkom u 19 sati.

 

Svrha ovog događaja je očuvanje kulture i tradicije hrvatskog katoličkog puka Bosne i Hercegovine ali i širenje poruke mira i ljubavi koju u sebi nosi blagdan Božića.

U glazbenom dijelu programa nastupit će Zbor djece KŠC „Sv. Pavao“ Zenica, zenički duhovni sastav „Novo nebo“ te domaći tamburaški sastav „Zlatne žice“. Solistica iz Drvara Neda Todorović izvest će božićne duhovne skladbe pravoslavne tradicije, što će ovoj večeri dati i ekumensku notu.

Vrhunac programa bit će uprizorenje betlehemskih „živih jaslica“ prema evanđeoskim izvještajima i kršćanskoj tradiciji, u izvedbi mladih župa Drvar i Bosansko Grahovo.

Nakon programa održat će se mali božićni sajam na kojem će se moći kušati kuhano vino, čaj i neke delicije.

Bit će to prvo uprizorenje „živih jaslica“ u Zenici, a želja je domaćina da ovo postane tradicija svake godine u drugoj od pet zeničkih župa, čime bi grad Zenica poslao poruke mira i suživota, ali i dao potporu očuvanju tradicionalnih vrednota njegovih žitelja.

Suradnja tamburaškog sastava „Zlatne žice“ iz Zenice sa župama Drvar i Bos. Grahovo nastala je prošle godine kada su Zeničani nastupili na izvedbi „živih jaslica“ u Bos. Grahovu, a ove će godine također nastupiti i u Drvaru na božićnom programu 23. prosinca.

Upravo je uprizorenje „živih jaslica“ u ova dva grada zapadne Bosne, nadahnulo članove „Zlatnih žica“ da nešto slično ove godine naprave i u Zenici.

Priopćeno je iz župe Drvar.