13669190_1723162177935016_3428439802081043980_n

U sklopu kulturno – vjerske manifestacije “Dani Svetog Ilije Proroka 2016”, u petak 22. srpnja. 2016. godine na Vidikovcu u Koritima održano je V. pjesničko sijelo u čast don Jurja Gospodnetića. Podsjetimo, don Juraj Gospodnetić je kao župnik Bosanskog Grahova početkom Drugoga svjetskog rata 27. srpnja 1941. godine ubijen.Sveta Stolica pokrenula je 21. prosinca 2014. process njegove beatifikacije.

U pjesničkom programu sudjelovali su hrvatski pjesnici Tomislav Marijan Bilosnić, Drago Čondrić, Fabijan Lovrić i Nikola Marinović, te od domaćina Danka Zelić i Blaženka Vulić. Zanimljivo je da su na ovogodišnjim pjesničkim sijelima sudjelovala dva dobitnika prestižne pjesničke nagrade “Tin Ujević” koju dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika, te da su oba dobitnika nagrađena za zbirke s tematikom vjerskog nadahnuća, Bilosnić za “Molitve”, Čondrić za zbirku “Sedam velikih biblijskih poema”.

Prije pjesničkoga sijela u Kapeli sv. Jeronima u Koritima održana je Sveta misa, kao i molitva pred spomen pločom za pok. Mandu i Matu Vulića pred obiteljskom kućom Vulića u Koritima. Manda i Mate ubijeni su tijekom Domovinskog rata kao posljednji stanovnici Korita. Kada se zna da je u Koritima trenutno svega tri obnovljene kuće, najveći događaj ove manifestacije svakako je blagoslov početka radova na izgradnji Hrvatskog katoličkoga centra (HKC) “Korita”, svojevrsnoga doma kulture u ovome mjestu. Radove je blagoslovio don Josip Šimatović, a o namjeri izgradnje ovoga Centra govorio je Krešimir Sarić, potpredsjednik Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine “Don Juraj Gospodnetić” Bosansko Grahovo.

Udruga za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić” Bosansko Grahovo, Udruga za očuvanje povijesne i kulturne baštine Hrvata Bosanskog Grahova „Dinara-Ponare” Zagreb i Župa Svetog Ilije Proroka Bosansko Grahovo, koje su i organizirale “Dane Svetog Ilije Proroka 2016.”, upriličile su i više drugih programa. Tako je u subotu 16. srpnja. održan II. triatlon Sv. Ilije (Bosansko Grahovo – Tičevo bicikliranje, Tičevo – Šator planinarenje , Šatorsko jezero plivanje ); u srijedu 20. srpnja Sveta misa (župna crkva Sv. Ilije Proroka u Obljaju), kao i XV. pozivni malonogometni turnir “Sveti Ilija” (igralište o.š. “Grahovo”). U četvrtak 21. Srpnja održana je Sveta misa (župna crkva Sv. Ilije Proroka) i smotra folklora Kud-ova s područja HBŽ (dvorište župne crkve sv. Ilije Proroka u Obljaju ). U subotu 23. srpnja upriličena je vanjska proslava Sv. Ilije Proroka, patrona župe Bosamsko Grahovo. Svetu misu u župnoj crkvi predslavio je vlč. Josip Šimatović, župnik i upravitelj nacionalnog svetišta Crkve hrvatskih mučenika na Udbini. Potom je slijedio prigodni kulturno- umjetnički program i program tradicijskih sportova (potezanje konopa, bacanje kamena s ramena, pljočkanje, skok u dalj i skakakanje u vrećama.