8e266855ad66329f40a851ecd7dce7d8

Prigodom 21. obljetnice vojnih operacija Ljeto 95 i Oluja, u subotu 13. kolovoza obilježen je Dan sjećanja na poginule hrvatske branitelje Svetom misom koju je u župnoj crkvi sv. Ilije u Bosanskom Grahovu predslavio župnik drvarsko-grahovski don Davor Klečina.

I ove godine na komemoraciju je došao veliki broj rodbine, prijatelja, suboraca predvođenih predstavnicima Udruge veterana i prijatelja 141. brigade HV, zatim lokalne zajednice, među kojima su bili predstavnici Grada Kaštela s dogradonačelnikom Zoranom Bonacinom, Grada Splita s dopredsjednikom Gradskog vijeća i saborskim zastupnikom Petrom Škorićem, Splitsko dalmatinske županije s pročelnikom Damirom Gabrićem.

Komemoraciji su nazočili predstavnici Vlade Hercegbosanske županije, s ministrom Darinkom Mihaljevićem, Općina Tomislavgrad i Livno, predstavnici Ministarstva obrane BiH, predstavnici konzulata Republike Hrvatske u Mostaru.

U svojoj propovijedi don Davor Klečina je pozvao na molitvu za sve poginule branitelje ali i za brojne žrtve II. Svjetskog rata s toga područja, među kojima je i ubijeni župnik Grahova don Juraj Gospodnetić, pri čemu je iznio i kronologiju stradanja hrvatskih branitelja iza operacije „Oluja“.

Nakon Misnog slavlja svi su se uputili u središte Bosanskog Grahova gdje je nastavljena komemoracija pred nedavno obnovljenim spomen-križem podignutim u znak sjećanja na sve poginule branitelje, ispred kojega su položeni vijenci i zapaljene svijeće. Prilikom polaganja vijenaca pred križem je stajao počasni vod hrvatske komponente OS BiH te je zasvirala i počasna truba.

Nakon komemoracije svi su gosti bili počašćeni ručkom u dvorištu župne crkve.

Dan sjećanja na poginule branitelje održava se od 1996. u Bosanskom Grahovu svakog 13. kolovoza, na poticaj prof. Slavka Galiota, predsjednika Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“ iz Bosanskog Grahova, koja je organizator i ovogodišnjeg okupljanja, javlja KTA.